Lotus

Lotus

woensdag 12 november 2014

Offers op Bali



Een van de vele rituelen waar Balinezen dagelijks veel tijd aan besteden is het offeren. Offers in alle denkbare vormen, kleuren en substanties voor de goden, voorouders en demonen die de Balinese wereld rijk is.
Deze offers zijn in de eerste plaats bedoeld als gift, om dankbaarheid uit te drukken aan welwillende geesten en om kwaadaardige demonen te paaien, zodat zij de harmonie van het leven niet verstoren. Een ingewikkeld systeem bepaalt de verschillende data voor de vele soorten offers.



Aangezien de offers giften zijn voor hogere wezens wordt er veel aandacht aan besteed. Ook als het om kleine offers gaat. Er worden meestal vergankelijke, organische materialen aangeboden.


Bali is doordrenkt met cultuur. Overal staan tempels en worden de straten versierd met kleine offers. Zichtbaar gedrag is belangrijker de kleine lettertjes van het hindoeisme.







Voor de Balinezen is de manifestatie van de heilige drie-eenheid het belangrijkst. Brahma de schepper, Vishnu de beschermer en Shiva de vernietiger.

Symboliek is terug te vinden in decoratieve motieven en vormen die het Balinese universum moeten weerspiegelen. Bepaalde kleuren refereren aan de heilige drie-eenheid van Brahma, Wisnu en Shiva. 

Kunstig en kleurrijk.








Ook midden op de straat wordt er geofferd.

De bekende offerbloem. Frangini of Cambodja. Wordt ook veel in het haar over achter de oren gedragen als offerteken.

Op de meest bijzondere plaatsen tref je offertjes aan.

De bakjes worden door de vrouwen gemaakt van heel dun geschilde bamboe stokken, die in grote aantallen worden gevlochten.

Voorbereidingen voor een ceremonie. De ingredienten worden over verschillende offerbakjes verdeeld.

Offers blijven liggen tot ze vergaan ...

Offers en wierook en kaarsen bij een tempel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

schrijf hier een reactie: