Lotus

Lotus

zaterdag 11 oktober 2014

Borobudur





De Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld en het meest imposante oudheidkundige complex van Indonesië. Het heiligdom ligt ongeveer 42 kilometer van Yogyakarta en is gebouwd rond een heuvel in de vlakte van Kedu.




Waarschijnlijk werd omstreeks 780, ten tijde van de Sailendradynastie, met de bouw begonnen en dit duurde tot ongeveer 842. Gedurende de tiende eeuw werd de Borobudur grotendeels bedekt door de groei van het regenwoud en door vulkanische as. In 1814 ontdekte Raffles, een Britse kolonel, het monument. De eerste schoonmaak had plaats onder leiding van de Nederlandse militairingenieur H.C. Cornelius, door Raffles aangesteld om het monument aan een onderzoek te onderwerpen



De plattegrond van de Borobudur, van bovenaf gezien, is een mandala, een geometrisch figuur die voor meditatie wordt gebruikt. Het vierkante grondplan meet 113 bij 113 meter en de hoogt is 32 meter. Het monument is een uit vulkanische steen gehouwen piramide met terrassen. 


Het beroemdste bouwwerk van Indonesië stelt symbolisch een berg voor. 
De vierkante terrassen verbeelden de hellingen en de talloze buddhabeelden in nissen vertegenwoordigen kluizenaars in berggrotten. Volgens het Javaanse geloof zijn kluizenaarsgrotten en bergtoppen de plaatsen bij uitstek om bovennatuurlijke kracht te vergaren, teneinde tot de absolute waarheid te komen.




De muren van de 4 reliëfterrassen hebben diepe nissen waarin mediterende buddhabeelden zijn geplaatst, in totaal 432 stuks, ingedeeld volgens de windstreken.




Buddha in Abaya Mudra positie: om het gevaar af te wenden.


Jaladwara als decoratie op de 4e omgang. De functie is om water goed af te voeren.

Makara ornament bij een trapopgang.


De in totaal 1300 reliëfvoorstellingen en ca.1200 decoratieve reliëfpanelen op de binnenzijden van de muren van de laagste terrassen beelden verschillende verhalen uit.
Die op de eerste gaanderij stellen fragmenten voor uit het historische leven van Boeddha, die ruim 1200 jaar voor de bouw van de Borobudur stierf.







Van beneden naar boven, elke omgang zeven keer, en dan bereik je bovenin het Nirwana ...



Na het vijfde vierkante terras volgen drie cirkelvormige terrassen. Hierboven zijn de muren niet versierd. Hier staan 72 stupa's met in elk de Adi-buddha, de transcedente oerboeddha, die met zijn handen 'het rad der wet' beweegt.



Aan één beeld wordt een bijzondere kracht toegeschreven. Als het lukt om door de opening van de stupa de verborgen boeddha, die Bima wordt genoemd, aan te raken, zou een wens in vervulling gaan.

Op de ronde terrassen waar de aardse wereld plaatsmaakt voor een vergeestelijkte wereld ben je als het ware in de hemelse sfeer beland, waar je inzicht krijgt in de absolute realiteit van het niets, dat zich boven de schijn verheft.

Absolute bouwkunst. Men schat dat de bouw wel 80 jaar heeft geduurd.



De 72 stupa's omringen de reusachtige centrale hoofdstupa met een doorsnede van 9 meter en 90 centimeter, die de verlichting zelf symboliseert.


Elke Stupa heeft een gestileerde rand van Lotusbloemen.

Makara decoratie op de buitenrand van de eerste omgang.


Men blijft restaureren en schuwt niet om dat te laten zien.


Wie heeft dit ooit zo mooi uitgehouwen?



De zon licht plotseling mooie details op.




De wereldberoemde musicerende vrouwen.

Helemaal boven, uitzicht op de entree.

En dan langzaam weer naar beneden. Als je alle gangen door bent gelopen, heb je 5 kilometer afgelegd!

Dertig meter dalen.

Terug naar de gewone wereld.

Zicht op de dubbele rijen voorstellingen.

Het zijn echt lange ommegangen! 113 meter per zijde.

 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Oh Herma, dit had ik niet mogen zien. Ik wil, ik moet daarginds heen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Herma, wat weer een prachtige beelden. Voor mij ook weer zeer bekende beelden. Wij waren erg onder de indruk van dit boeddhistische heiligdom.

    BeantwoordenVerwijderen

schrijf hier een reactie: