Lotus

Lotus

woensdag 29 oktober 2014

Het Schilderijenpaleis



I Gusti Nyoman Lempad  heeft de Bijbelse leeftijd van 116 jaar bereikt.
 
Zijn levensloop omvat de geschiedenis van de Balinese kunst vanaf het pré-koloniale tijdperk, de inlijving bij Nederlands Oost-Indië, de Japanse bezetting, de Indonesische onafhankelijkheid strijd, de eerste Republiek en het nieuwe regime dat een impuls aan het toerisme heeft gegeven. Lempad is waarschijnlijk rond 1862 geboren.

Puri Lukisan, is het oudste kunstmuseum van Bali. Het heeft een grote collectie traditionele Balinese schilderijen, houtsnijwerken en moderne Balinese kunstwerken. De naam Puri Lukisan betekent “paleis van de schilderijen”. Het ligt omgeven door tropische tuinen in het centrum van Ubud.
De ingang van het paviljoen met de bijzondere overzichtstentoonstelling van I Gusti Nyoman Lempad. De versieringen zijn aangebracht voor de opening, die de dag voordat wij er waren plaats vond.

De ingang van het museum in de hoofdstraat van Ubud.


Een groot geval van 'sneu'. Dit is de catalogus die bij de bijzondere overzichtstentoonstelling van Lempad hoort. Het is al volledig uitverkocht op de eerste dag na de opening! Het is verboden te fotograferen met flits. Ik heb dat in bescheiden mate ... wel gedaan.

Tekening van Lempad: De Garuda [vogel en nationaal symbool] eet de twee vechtende broers op die veranderd zijn in een olifant en een schildpad. [oud Balinese mythe]

Lempad tekening

Lempad tekening.

Lempad tekening

Lempad maakte deze tekening in 1957. Hij was toen al in de negentig. Het wordt als zijn beste werk gezien. Het heet : Droom van Dharmawangsa. Getekend met inkt, houtskool en bladgoud. Dit is een detail van de hele tekening.


Danser komt uit zijn trance.

Interieur van een van de drie paviljoenen.

Tussen de wanden van dit schilderijenpaleis staan prachtige houtsnijwerk beelden. Dit is een beeltenis van Dewi Sri, de echtgenoot van Vishnu, en de god van de landbouw. Hier heeft ze een [grote] rijstkorrel in haar handen.

Meditatie. Vloeiende lijnen, krachtige vormen van tamarinde hout.

De kunstenaar volgt de vorm van het hout.

Royale zalen.


Overstappen naar een ander paviljoen. Wat een geweldige tuin is dit hier! Het paleis is ook ontworpen door Lempad. Die schetste tegelijk met de gebouwen deze tropische tuin.

Het volgende paviljoen.

Daar tegenover een vijver met lotusbloemen.

Als we hier rondkijken zien we hoe M.C.Escher door deze kunstenaars is beïnvloedt.

Vechtende paarden.


Vissen, vissen, vissen.

Beelden uit Balinese volksverhalen.

Vogels dansen de Gambuh. Sommige vogels spelen op een fluit, drums of andere Balinese instrumenten. Het bos en de bergen ontwaken op de achtergrond.

Boodschappen doen op de Balinese markt.

Onderweg naar het derde en laatste paviljoen ...

Deze bronzen dame staat hier al enige tijd ...

Hier durf ik niet in. bang dat ik ook zal verbronzen!

De apenkoning uit het verhaal van Ramayana.

Kosmische cirkel of Mandala.

Kalarau valt Ratih aan en veroorzaakt een maan eclips. Dewi Ratih bedriegt de reuzen door de goden op te biechten dat het onsterfelijkheid elixer, de Amerta, aan de kant van de reuzen is gevallen. De goden hebben het teruggepakt maar het hoofd van een van de reuzen was al onsterfelijk geworden. Hij had iets van de Amerta gedronken net voordat hij onthoofd werd. Sindsdien achtervolgt hij Ratih over de wereld en verzwelgt hij haar iedere eclips van de maan.

Pentekening van Kecak dansers. Door langdurig ritmisch geklap van hun handen komen ze in trance.

Heilige tempelmaskers en heilige wapens met offers. De kunstenaar wil hiermee zeggen: dit is mijn religie en mijn traditie.

De figuur met het witte gezicht symboliseert altijd het heilige. Wij stappen de gewone wereld weer in. Daar wacht Café Casa Luna aan de overkant van de straat om al dit moois even te verwerken.                                                                                                 

1 opmerking:

  1. Een heel andere collectie dan die we tegenkomen in het Stedelijk- en Rijksmuseum maar,.. ook heel mooi en passend bij het land.

    BeantwoordenVerwijderen

schrijf hier een reactie: